Fakta om viskositet
Viskositet er et centralt begreb inden for dosering. Men hvad betyder det egentlig?
Viskositet er en betegnelse for et medies indre friktion. Man kan sige, at det er et mål for, hvor tyktflydende et medie er. Jo højere viskositet, jo mere tyktflydende. En væskes viskositet er typisk meget temperaturafhængig. Ved stigende temperaturer falder væskers viskositet. Derfor oplever de fleste at skulle ændre på doseringsmængden og hastigheden ved sæsonskift - naturligvis afhængigt af, hvor temperaturstabile produktionsforhold man arbejder i.
Måles ved omrøring
Eksempelvis er vand "tyndt", hvorimod honning er "tykt". Derfor har vand en lavere viskositet end honning. Viskositet er en afgørende faktor i mange produktionsprocesser, for ud fra den kan man vurdere produktets konsistens, pumpeegenskaber og "hældbarhed". Enheden for viskositet er Pas (pascal-sekund), som måles ved omrøring i væsken. Denne præcise måling foregår hos de enkelte producenter.
Brug for flere oplysninger?
HUSK
Du kan handle alle dine forbrugsvarer på vores webshop.